(१३) अन्न

अन्नांचे प्रकार तीन । जसे की गुण । सात्विक, राजसिक, तामसिक । मूलभूत आंगिक ॥
रसाळ अन्न सात्विक । पौष्टिक व सुखकारक । तेलयुक्त सारक । शक्ति व उत्साहदायक ॥
राजसिक कडू वा आंबट । किंवा खूप खारट । मसालेदार, तिखट । दु:खदायक, रोगट ॥
अर्धकच्चे तामसिक अन्न । नासलेले, चवहीन । उष्टे, शिळे मात्र । वाळके, जळकट अपवित्र ॥
ज्याचा त्याचा स्वभाव जैसा । गुणानुरूप असे तैसा । अन्न आवडे तसे । गुणानुसार जसे ॥

Advertisements

About kishorkulkarni

I am happily retired and enjoy writing and communicating with friends.
This entry was posted in अध्यात्म and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s